УЕБИНАР: Числата в нумизматиката – дефиниции, експерименти, оценка, презентация

УЕБИНАР: Числата в нумизматиката – дефиниции, експерименти, оценка, презентация

Уважаеми колеги,

Като съвместна инициатива на Corpus Nummorum, ACCSN, DiGiThrace, Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften, and Sofia University, имаме удоволствието да ви поканим на лекцията на Prof. Dr. Ing. Jean Hourmouziadis‘ (Corpus Nummorum, Berlin) на мета „Numbers in Numismatics — Definitions, Experiments, Evaluation, Presentation„!

WEBINAR TOPIC
Numbers in Numismatics
Definitions, Experiments, Evaluation, Presentation
LECTURERProf. Dr.-Ing. Jean Hourmouziadis
Corpus Nummorum, Berlin
WHEN AND WHEREHybrid event: Zoom & at Sofia Universtiy
29.05.2024, 13-14.30 CEST (Berlin) / 14.00 -15.30 EEST (Sofia)
Online: Zoom https://shorturl.at/lIKT9
Meeting ID: 850 8237 4902 Passcode: 923756
Onsite: Sofia University “St. Kliment Ohridski”
Auditorium 23, Rectorate, South Wing

Необходимостта от работа с цифрови данни в нумизматиката нарасна бързо през последните двадесет години. Въвеждането на съвременни измервателни техники и компютри доведе до генерирането на огромни количества такива данни, които изискват добро разбиране на качеството и оценката на тази информация.

На уебинара ще бъдат обсъдени числата, цифрите и валидността им за ежедневната работа. Ще бъдат разгледани статистическите данни и ще бъдат представени техните недостатъци и възможности. Ще бъдат обяснени принципът, хардуерът и характеристиките на данните на съвременните експериментални техники, като например измерването на електропроводимостта и XRF-анализа. Накрая ще бъде обсъдена биологичната и математическата основа на изкуствения интелект, както и неговите недостатъци, а след това и обещаващият му потенциал за използване в нумизматичните изследвания.